Alla har vi en relation till mat, vi kan till exempel älska, hata, vara uttråkade eller bara se det som energiintag. Att maten påverkar vårt humör kan de flesta av oss känna igen, särskilt om det gått lite för många timmar sen vi åt. Hur mycket maten påverkar oss och hur vi mår kan vi dock underskatta.
För dig som ofta reagerar negativt på sådant du äter finns en exempellista nedan att utgå ifrån.
Det bästa är som vanligt att använda din egen kropps reaktioner för att förstå vad du tål och inte tål. Kroppen ger både inre och yttre signaler! Exempel på inre sådana är relativt snabbt övergående energilöshet, illamående, yrsel, huvudvärk, stickningar/krypningar i ben o armar, tung andning, tinnitus och muntorrhet.
Yttre exempel är klåda (hud, hårbotten, öron), utslag/eksem, svidande ögon och utsöndringar, nagelband som är torra/spruckna samt hudens kvalitet på fingertopparna (som normalt skall vara helt utan sprickor).
Ibland är orsaken till reaktionerna i grunden ett bristtillstånd och kan bero på exempelvis B-vitamin brist. Då får man lätt sprickor även i mungiporna men även torr hud generellt.
Stress kan skapa de flesta av våra reaktioner. Därför är lugn och ro vid måltiden lika viktigt som att äta rätt. När kroppen inte kan hantera inflödet av stimuli i form av mat, känslor och miljö så uppstår lätt stopp i maskineriet.
Välj så ofta som möjligt ekologiskt!
Gärna |
Emellanåt |
Helst inte |
Vatten Quinoa Svarta bönor Kikärtor Mathavre Ägg (vitan) Kokosolja Smör Grädde Olivolja Selleri Spenat Sparris Rödbetor Gurka Rättika Papaya Äpple Melon Kardemumma Ingefära Vitlök Lök Kli, fibrer Vetegräs Nässla Groddar Citron Grapefrukt Samt de flesta övriga: Frukt-, Grön- & Rotsaker
|
Kaffe (espresso, moka) Havredryck Knäckebröd (havre) Rostat bröd Tomat (körsbär, plommon) Råris Valnöt Mandel Kakao Russin Banan Morot Fårost Getost Dadlar Rotselleri Ananas Mango Mjuka kakor (typ muffins) Torra kakor |
Chili Paprika Potatis Aubergine Tomat Jordnötter Hasselnöt Ost (mjuk, hård, dessert) Bröd (mjukt, färskt) Jäst Citronsyra (från svartmögel) Kanel Bullar, vetebröd (jäst) Apelsin, clementin Kiwi (kärnorna) Kolsyrat vatten
|