Alla har vi en relation till mat, vi kan till exempel älska, hata, vara uttråkade eller bara se det som energiintag. Att maten påverkar vårt humör kan de flesta av oss känna igen, särskilt om det gått lite för många timmar sen vi åt. Hur mycket maten påverkar oss och hur vi mår kan vi dock underskatta.

För dig som ofta reagerar negativt på sådant du äter finns en exempellista nedan att utgå ifrån.

Det bästa är som vanligt att använda din egen kropps reaktioner för att förstå vad du tål och inte tål. Kroppen ger både inre och yttre signaler! Exempel på inre sådana är relativt snabbt övergående energilöshet, illamående, yrsel, huvudvärk, stickningar/krypningar i ben o armar, tung andning, tinnitus och muntorrhet. 
Yttre exempel är klåda (hud, hårbotten, öron), utslag/eksem, svidande ögon och utsöndringar, nagelband som är torra/spruckna samt hudens kvalitet på fingertopparna (som normalt skall vara helt utan sprickor).
Ibland är orsaken till reaktionerna i grunden ett bristtillstånd och kan bero på exempelvis B-vitamin brist. Då får man lätt sprickor även i mungiporna men även torr hud generellt.

Stress kan skapa de flesta av våra reaktioner. Därför är lugn och ro vid måltiden lika viktigt som att äta rätt. När kroppen inte kan hantera inflödet av stimuli i form av mat, känslor och miljö så uppstår lätt stopp i maskineriet.  

Välj så ofta som möjligt ekologiskt!

 

Gärna

Emellanåt

Helst inte

Vatten

Quinoa

Svarta bönor

Kikärtor

Mathavre

Ägg (vitan)

Kokosolja

Smör

Grädde

Olivolja

Selleri

Spenat

Sparris

Rödbetor

Gurka

Rättika

Papaya

Äpple

Melon

Palsternacka

Kardemumma

Ingefära

Vitlök

Lök

Kli, fibrer

Vetegräs

Nässla

Groddar

Citron

Grapefrukt

Samt de flesta övriga:

Frukt-, Grön- & Rotsaker

 

 

 

 

Kaffe (espresso, moka)

Havredryck

Knäckebröd (havre)

Rostat bröd

Tomat (körsbär, plommon)

Råris

Valnöt

Mandel

Kakao

Russin

Banan

Morot

Fårost

Getost

Dadlar

Rotselleri

Ananas

Mango

Mjuka kakor (typ muffins)

Torra kakor

Chili

Paprika

Potatis

Aubergine

Tomat

Jordnötter

Hasselnöt

Ost (mjuk, hård, dessert)

Bröd (mjukt, färskt)

Jäst

Citronsyra (från svartmögel)

Kanel

Bullar, vetebröd (jäst)

Apelsin, clementin

Kiwi (kärnorna)

Majs

Kolsyrat vatten